Hvor meget af det Jyske Vestkysten skriver er sandt?
Den senest måned har JydskeVestkysten skrevet omkring 30 artikler om LM Multiservices lovovertrædelser under nedtagning af asbesttagplader på Nick Horups ejendom. I samtlige af disse artikler har JV fordrejet historien for at give læseren det indtryk, at Nick Horup har foretaget ulovligheder – og regionalmediet udstiller Nick, Horup-familien og deres virksomheder i et meget dårligt lys. Men faktisk var det Nick selv, der anmeldte LM Multiservices i håb om at få deres aktiviteter stoppet, og i skrivende stund arbejder et større hold politifolk i Sønderjylland samt betjente fra Holbæk og PET på at få stoppet og dømt bagmændene i LM Multiservices-sagen.
Her får du en gennemgang af det virkelige hændelsesforløb, og den er meget langt fra det billede JydskeVestkysten har tegnet.
Hvad skete der
Nick havde, som tusinde andre danskere lige nu, sat gang i udskiftning af et gammel tag, inden det fra årsskiftet kan blive meget dyrt. Han havde fået 2 forskellige tilbud på at nedtage de gamle tagplader. Et fra et lokalt firma og et fra omtalte LM Multiservices. Det lokale firma havde ikke de lovkrævede kurser til fjernelse af asbestplader, men LM Multiservices oplyste, at de havde alle godkendelser i orden. Derfor valgte Nick dem.
LM Multiservices oplyste, at de ville starte mandag morgen d. 18. september, men først sent om aftenen mødte 5 voksne mænd op. De startede arbejdet på dette temmelig upassende tidspunkt, og fortalte Nick, at de ville arbejde nogle timer og forsætte næste dag. Tirsdag dukkede de dog ikke op og kom først igen onsdag. Denne gang var der 2 unge mennesker med. LM Multiservices kom altid først op ad dagen, efter Nick var taget på arbejde – og onsdag var de stadig i gang, da Nick kom hjem og kunne se, hvad der foregik.
Nick gav dem besked på at få de unge mennesker ned fra taget og stoppe med arbejdet. Han påtalte også over for de andre arbejdere, at de skulle bruge værnemidler, og at han ikke ville acceptere, at de ikke fulgte reglerne.
Torsdag mens Nick var på job, blev han kontaktet af Arbejdstilsynet. De var på hans private adresse, hvor LM Multiservice igen ikke var dukket op. Arbejdstilsynet udskrev nogle påbud til LM Multiservices om forhold, der skulle rettes op på.
Trods flere advarsler fra Nick og påbuddene fra Arbejdstilsynet, fortsatte LM Multiservices fredag arbejdet præcis som før.
Nick var igen i dialog med Arbejdstilsynet. LM multiservices brugte stadig ingen værnemidler, og de havde stadig de unge mennesker med. Dette resulterede i nye påbud, bøder og bortvisning.
Arbejdstilsynet rådede Nick til selv at nedtaget resten af asbestpladerne, dække taget af og beskytte sig selv bedst mulig. Det er i 2024 stadig lovligt for private selv at nedtage asbestplader, så det blev løsningen
I weekenden konstaterede Nick, at der lå asbestaffald i lokalområdet. Om det er tabt eller smidt ved han ikke, men det var tydeligvis gjort af LM Multiservices.
Han besluttede, at LM Multiservices måtte stoppes, så det ikke sker andre steder. Nick indgav derfor en politianmeldelse (på 68 sider med billeder og beskrivelse af hele forløbet). Kvittering, som dog er stilet til Horup Byg A/S selv om Nick havde lavet anmeldelsen som privatperson, se kvittering her.
Selvom der forelagde dokumentation for anmeldelsen, stillede JV spørgsmålstegn ved, om Nick talte sandt. De prøvede helt bevidst at fordreje sandheden og miskreditere ham. Til trods for, at det til dels var Nicks politianmeldelse, der var med til at sætte en stopper for LM Multiservices ulovligheder rundt i Danmark. Et større hold politifolk i Sønderjylland samt betjente fra Holbæk og PET arbejder på at få stoppet og dømt bagmændene i LM Multiservices-sagen.
Hængt ud med navn og privatadresse
Mens alle landets andre medier efter helt vanlige presseetik holdt Nicks navn ude af historien – valgte JydskeVestkysten naturligvis at afsløre både Nicks navn og hans privatadresse, samt køre ham igennem deres sædvanlige JV-smædekampagne, hvor mediet agerer både anklagende og dømmende magt.
Hvordan kan JydskeVestkysten, og lokalredaktør Mette Christine Schulz, tages alvorligt, efter at have lavet usmagelige overskrifter som?:
”Børn arbejdede på giftigt tag: Her er manden, der ejer skandaleejendom.”
”I skyggen af rigmands palæ: Børn udførte livsfarligt asbest-arbejde på kendt erhvervsmands ejendom.”
”Politiet afviser Horup: Ingen kendskab til anmeldelse af trusler i asbest-sagen.”
Samtidig viste JydskeVestkysten fotos af Nick, hans far og en medarbejder, som intet har med overstående sag at gøre.
Nye anklager om byggeriet på Langrode
Asbestsagen med LM Multiservices gav JydskeVestkysten blod på tanden. Den solgte nemlig aviser samtidig med, at den miskrediterede Horup-navnet. Derfor gik de videre til Horup Boligs byggeplads på Langrode. Denne gang lød overskrifterne:
”Ny asbest-sag med samme mand i centrum”
”Ny asbestsag rammer sønderjysk familieimperium: Naboer så håndværkere håndtere det forkert”
”Klager vælter ned over byggeplads midt i byen: Asbest, støj, affald og truende adfærd er blandt dem”
JydskeVestkysten byggede friskt en ny anklage på en anden sag, hvor der ikke var skyggen af hold i deres anklage mod Nick Horup. Baseret på én enkelt telefonisk anonym klage over asbesthåndtering på Langrode, kørte JV ovenstående nye hetz i gang. ”Ny asbestsag” er en vending, der blev brugt gang på gang.
Denne gang havde Jyske Vestkysten faktisk lavet lidt lemfældigt research og forhørt sig hos Aabenraa Kommunen om rygterne om asbestproblemer. Længe inden JV skrev de første artikler om Langrode, fik de respons fra kommunen, som svarer, at de ikke havde observeret nogen ulovligheder. Læs selv brev fra kommunen her samt seneste besøgsrapport fra arbejdstilsynet her.
Er JydskeVestkystens lokalredaktør fuld af løgn… eller bare inkompetent?
Igen må man tage sig til hovedet og spørge: Hvordan kan lokalredaktør Mette Christine Schulz og JydskeVestkysten få sig selv til at lave overstående overskrifter og artikler?
JydskeVestkysten/JFM har bedt Aabenraa Kommune om aktindsigt i al korrespondance, der vedrører Per Horups familie og alle deres selskaber, tydeligvis med ambition om at kunne skrive flere negative historier.
Vi har derfor stillet følgende spørgsmål til lokalredaktør Mette Christine Schulz:
På lidt mindre end 3 år har du, JydskeVestkysten/Jysk Fynske Medier præsteret godt 160 artikler om Per Horup, Nick Horup, Horup Bolig, Under Sejlet, Hvalen, Langrode og stort set samtlige byggeprojekter og virksomheder under Horup Koncernen. Alle stærkt negative, skeptiske og med sensationssøgende overskrifter suppleret med en tekst der kun sjældent har haft nævneværdigt indhold. Derfor har vi et par spørgsmål, som vi meget gerne vil have dig til at svare på.
- Er du enig i, at det ser mærkeligt ud, at en enkelt familie og virksomhed får så meget negativ omtale? Til sammenligning har I ikke skrevet en linje om de mange positive historier: Eksempelvis virksomhedens 40 års jubilæum, rejsegilde på Østergade eller Langrode
- Kan du selv forstå, at det er svært ikke at vurdere det som en målrettet hetz?
- Hvad er årsagen til denne voldsomme kritik og personforfølgelse?
- Er det din egen beslutning, at der skal skrives så massivt om Horup-familien? Eller er det et pålæg fra bestyrelsen i Jysk Fynske Medier? Eller måske fra jeres politiske bagland, Den Sydvestjydske Venstrepresse, som ejer udgiverrettighederne på JydskeVestkysten?
- Syntes du eksempelvis at det er ok at skrive, at der er asbestproblem på Langrode, når kommunen har skrevet til jer, ”at eternitpladerne ikke udgjorde en miljø- eller sundhedsmæssig risiko”?
- Tænker du selv over, om I har sat jeres troværdighed over styr på den årelange kampagne?
Mette Christine Schulz svarede ikke
I stedet sendte hun vores spørgsmål videre til JydskeVestkystens chefredaktør Mette Cramon. Lokalredaktør Mette Christine Schulz, der lige fra sin første dag på jobbet, er gået direkte efter at ødelægge Horup-familien og deres virksomheder, havde altså ikke mod eller mandat til at svare for sig selv. Cramons svar var desværre stort set lige så ubrugeligt som Schulzes tavshed, da det blot var en generel afvisning af, at JydskeVestkysten gør noget som helst galt. Det afslører også, at JydskeVestkystens ledelse har en selvforståelse, der er harmonerer meget dårligt med virkeligheden ude i lokalområderne. Vi siger jo ikke, at JV ikke skal skrive om asbesthistorien fra Nicks ejendom – men derimod anfægter vi, at de forsøger at gøre Nick til forbryderen, når de reelle forbrydere er folkene bag LM Multiservices. Det er en målrettet hetz.
Her får du et par citater fra Mette Cramon svar:
” Jeg kan klart afvise, at vores journalistik på nogen måde er dikteret af vores ejerkreds. Vi bedriver fri og uafhængig journalistik. Og det er en del af vores udgivererklæring, at vi agerer publicistisk uafhængigt af politiske og kommercielle interesser.”
”Mig bekendt har der ikke været noget faktuelt forkert i forbindelse med artiklerne omhandlende din virksomhed.”
Mellem linjerne, og måske ubevidst, svarer Schultz og Cramon alligevel på ét af vores spørgsmål: nemlig spørgsmålet om hvorvidt Schultz handler på egen hånd, eller bare er en handskedukke, der udfører det beskidte arbejde, hun er blevet pålagt af JydskeVestkysten/JFM’s chefredaktion, bestyrelse eller det politiske bagland. Når Schultz ikke selv tør stå på mål for sin indsats, tyder det på, at hun blot udfører ordrer fra hendes chefer og deres politiske bagland. Det får hende, i vores øjne, til at fremstå ynkelig og betydningsløs – og vi håber, at det er synligt for enhver.
Borgere, erhvervsdrivende og politikere i Aabenraa – det er på tide at sige fra!
Dækningen af de to aktuelle sager, viser igen at JydskeVestkysten enten laver dårlig research eller bevidst manipulerer virkeligheden. Udelukkende med det ene formål at ødelægge Per Horup og hans virksomheder. Man er heller ikke bange for at svine hans familie til i den proces.
Hvis Aabenraa skal udvikle sig, i stedet for at ende som et hyggeligt museum med en stigende gennemsnitsalder på borgerne og faldende skatteindtægter, så er det på tide, at alle hjælper med til at stoppe det medie, der lige nu stopper udviklingen i Aabenraa.
Lige nu holder flere potentielle investorer og større kæder vejret, mens de venter på om Hotel- og boligbyggeriet Hvalen bliver til noget. Politikernes valg kan nemlig være med til at afgøre, om Aabenraa skal udvikle sig, eller fortsat blot være en by man ser fra motorvejen.
Som borger kan du sige fra ved at opsige dit abonnement på JydskeVestkysten og JFM’s øvrige medier. Som erhvervsdrivende kan du undlade at købe annonceplads i de samme medier.
Som politiker kan du vise mod og mandshjerte ved ikke at lade dig påvirke af den konstant negative tone. JydskeVestkysten og JFM er i en dødsspiral, hvor de er ved at afvikle sig selv. Hjælp os med at sørge for, at de ikke forhindrer udvikling i vores by, mens det foregår.
Det er meget tvivlsomt, om JydskeVestkysten stadig eksisterer om 5 år, men det gør Aabenraa. Lad os derfor sammen tale byen op, og skabe en positiv udvikling fremover.
Vi ønsker Aabenraa det bedste.